Лоукостер SkyUp зможе щодня літати з Києва до Праги, оскільки комісія Державіаслужби розширила права авіакомпанії з чотирьох до семи рейсів на тиждень. Це сталося на засіданні регулятора 28 вересня. 


Видача додаткових частот SkyUp стала можливою після того, як Державіаслужба обмежила права МАУ. Це зробили на підставі чинного порядку надання та анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній. Він передбачає, що якщо авіакомпанія не використовує права протягом 12 місяців, їх можна передати новій авіакомпанії. 

Існуючі домовленості між Україною і Чехією передбачають, що авіакомпанії кожної з країн можуть літати з пасажирами з Києва в Прагу до 14 разів на тиждень. За МАУ було закріплено 10 частот, але вона продавала квитки тільки на чотири власних рейси на тиждень. SkyUp мав права на чотири перельоту в тиждень і з 23 вересня запустив рейси Київ-Права з частотою три рази в тиждень. 

Після нового рішення комісії Державіаслужби квота на польоти за маршрутом Київ-Прага розподілена між МАУ і SkyUp порівну - вони можуть здійснювати до семи рейсів на тиждень між столицями України і Чехії. У прес-службі SkyUp avianews.com повідомили, що розглядають можливість запуску додаткових рейсів з Києва до Праги після отримання нових прав, але більш детальну інформацію зможуть надати пізніше. 

Маршрут Київ-Прага залишався одним з небагатьох зарегульованих маршрутів між Україною та країнами Європи, на якому конкуренція була обмежена. Зараз схожі обмеження діють для польотів до Франції і Нідерландів. 

Практика, коли права однієї авіакомпанії обмежують, щоб надати їх іншій, не поширена в Україні. Однак її застосування дозволило SkyUp вийти на маршрути Київ-Стамбул і Київ-Алмати.

0

Міністерство інфраструктури на цьому тижні призначить виконуючим обов'язки керівника держпідприємства «Адміністрація морпортів України» громадянина Латвії Райвіс Вецкаганса.

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає Економічна правда.

Міністр підкреслив, що незважаючи на неодноразові спроби уряду і Мінінфраструктури нормалізувати діяльність АМПУ, держпідприємство залишається зразком неефективності, корупції і зловживань.

За словами Омеляна, на підприємстві спостерігається опір з боку керівництва щодо будь-яких пропозицій міністерства щодо впорядкування роботи АМПУ.
«Всі наші рішення блокуються або ігноруються. Тому ми міняємо керівництво АМПУ, що стане першим кроком в масштабну реформу морської галузі », - сказав Омелян.
За його словами, відповідні зміни були анонсовані ним ще на початку грудня 2016 року.

Райвис Вецкаганс - громадянин Латвії, має досвід роботи більше 16 років в сфері управління підприємствами транспорту та логістики.

Обіймав посади члена правління, віце-президента «Латвійського пароплавства», члена правління найбільшого портового терміналу з обробки насипних вантажів в країнах Балтії «Rigas Centralais Terminals», голови правління «Riga Container Terminal».

0

Airbus знову знижує темпи виробництва свого найбільшого літака А380. Згідно оновлених планів, компанія в 2017 році випустить 20 машин цього типу проти 27 од. в 2016 році, повідомляє ato.ru з посиланням на Aviation Week.

Оголошення про зниження темпів збирання найбільшого двопалубного лайнера робиться компанією вже вдруге за рік.

На таке рішення виробника вплинуло угоду з найбільшим замовником A380 - авіакомпанією Emirates про відстрочку поставок цих машин. Відповідно до нового договору оператор отримає по шість літаків не в 2017-2018 р, як планувалося спочатку, а в 2018-2019 рр., Повідомили в Airbus.

На думку експертів, перенесення термінів поставок А380 від головного замовника цього типу повітряних суден стане ударом для програми. На даний момент угода з близькосхідним оператором становить майже половину від загального портфеля замовлень на А380, який налічує 119 бортів.

При цьому деякі з решти контрактів також можуть виявитися під загрозою. Так, 20 машин, замовлені лізинговою компанією Amedeo, поки не знайшли кінцевого експлуатанта. Ще два А380 призначалися для Air France, яка вже заявила про неготовність взяти їх. Qantas Airlines і Virgin Atlantic, в свою чергу, теж не дуже зацікавлені в поповненні парку вісьмома і шістьма А380 відповідно.

Ще два найбільших близькосхідних оператора - Qatar Airways і Etihad (замовили чотири і два літаки відповідно) - стикаються зі схожими проблемами, що і Emirates, через кризу в регіоні. Більш того, Iran Air виключила з переліку недавно замовлених літаків А380. У списку замовників на цей літак як і раніше числиться і російська "Трансаеро", яка припинила свою діяльність рік тому.

За даними агентства Bloomberg, в поточному році Airbus не отримав жодного замовлення на цей двопалубний лайнер.
0

Після 22-річної перерви, 28 грудня 2016 вперше вдалося організувати рух на залізничному маршруті Перемишль (Польща) - Хирів (Україна). Для цієї мети вперше за два десятиліття був використаний прикордонний залізничний перехід Нижанковичі-Мальховіце, де зустрілися польська дрезина і рейковий автобус УЗ, які доставили гостинці українським дітям в рамках акції "Миколай без кордонів".




Ініціаторами акції виступили волонтери польської групи "Лінія 102", які займаються відродженням маршруту Перемишль-Хирів. Поляки привезли близько 300 подарунків, кілька ящиків яблук і іграшки для дітей до прикордонного залізничного переходу в Нижанковичах. Тут був організований тимчасовий прикордонний пункт, а подарунки з польської дрезини були перевантажені на український рейковий автобус польського виробництва - Pesa 620M. Подальшу подорож в Хирів учасники акції продовжили саме на ньому.

Нагадаємо, що польські волонтери ще минулої осені взялися за відновлення 35-кілометрового маршруту - їх зусиллями невикористаного залізничного полотна до українського кордону було розчищено від кущів і гілок.

Акція отримала широку підтримку як громадськості, так і влади - її партнерами виступили МВС, Міноборони, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Прикордонна варта, Пожежна охорона, поліція Польщі та чимало інших установ і організацій.

Слід зазначити, що польська сторона таким чином лобіює відновлення маршруту Перемишль-Хирів-Загуж, який має для поляків практичне значення, в тому плані, що він стане єдиним залізничним сполученням польських гірських міст Устрики Нижні і Сянок з рештою Польщею після закриття на капремонт в 2017 -2020 роках залізничних ліній Ясло-Жешув і Ясло - Новий Загуж.

До 1994 року по даному маршруту через територію України прямував потяг Варшава-Загуж (йшов без зупинок, на території України в нього не здійснювалася посадка / висадка пасажирів). Тут була прокладена європейська колія, але після 1994 року на українській ділянці був проведений ремонт і ширину колії змінили на 1520 мм. Однак була збережена технічна можливість зміни ширини колії в майбутньому. Також між Хирів та Загуж прокладена комбінована колія, по якій можуть їздити поїзди, що використовують колію європейського стандарту.

За матеріалами польських ЗМІ




0

Шикарна ціна від авіакомпанії МАУ: прямі рейси з Києва і польоти зі Львова, Харкова, Запаріжжя та Івано-Франківська в Стокгольм від 79 євро туди-назад.

Отже, у авіакомпанії МАУ можна знайти дуже дешеві квитки для польотів з України до Швеції - від 79 євро за політ туди-назад. Рейси з Києва прямі, з інших міст з пересадкою в столиці.

Деякі перельоти з регіонів коштують стільки ж, скільки і з Києва - відмінний варіант подивитися місто :)

Розпродаж актуальний для польотів по деяких датах в січні. У ціні переліт з ручною поклажею, зареєстрований багаж - за додаткові гроші.

Для відвідування Швеції потрібна шенгенська віза.

Квитки за такими цінами легко підібрати на сайті авіакомпанії - flyuia.com, купувати їх дешевше через пошуковик aviasales.ru

Приклад бронювання, Київ - Стокгольм - Київ за 79 євро:
Приклад бронювання, Львів - Стокгольм - Львів за 79 євро:

0

Одеський морський порт за підсумками роботи в 2016 році обробив 25,221 млн тонн вантажів, що на 1,4% менше, ніж в попередньому році. Про це свідчать оперативні дані Адміністрації морпортів України (АМПУ).

Відбулося зменшення наливного вантажопотоку на 21,3% до 2,617 млн ​​тонн. Це 592 тис. тонн нафти (зростання в 1,8 рази), 1,182 млн тонн нафтопродуктів (-40,7%), 121 тис. тонн соняшникової олії (+ 4,4%), 690 тис. тонн хімічних вантажів (-20 , 7%).

Сухих сипучих вантажів в 2016 році в Одеському порту перевантажено 9,589 млн тонн, що на 8,7% менше в порівнянні з 2015 роком. Левова частка вантажопотоку припала на зерно - 8,163 млн тонн (-5,2%). Крім того, перевалено 325 тис. тонн будівельних вантажів (+ 31,8%), 69 тис. тонн цукру (у 2015 році не було), 958 тис. тонн інших сухих сипучих вантажів. Значно впали обсяги перевалки руди - 74 тис. тонн в порівнянні з 469 тис. тонн в 2015 році.

Тарно-штучних вантажів в минулому році в порту оброблено 13,015 млн тонн, що на 10,7% перевищує показник 2015 року. Металопрокату перевантажено 4,998 млн тонн (-13%), чавуну - 898 тис. тонн (зростання в 1,8 рази), лісових вантажів - 46 тис. тонн (в попередньому році було тільки 2 тис. тонн), брухту чорних металів - 16 тис. тонн (-87,3%).

Контейнеропотік в 2016 році в Одеському порту склав 479,9 тис. TEU (+ 28,9%). У ваговому виразі контейнерів перевантажено 6,713 млн тонн (+ 27,4%), в штучному - 321,3 тис. Од. (+ 29,3%).
0

Латвійська авіакомпанія airBaltic - стартовий експлуатант вузьзкофюзеляжних літаків Bombardier CS300 - отримала другий з 20 бортів цього типу. Повітряне судно з реєстрацією YL-CSB прибуло до Риги з невеликим запізненням від графіка посилання - 1 січня замість кінця 2016-го року, передає ato.ru з посиланням на прес-службу перевізника.

Порожній літак перелетів з канадського Мірабель в Ригу без проміжної посадки. Час, який CS300 провів в повітрі, склало 7 годині 11 хвилин. За словами Гаусса, в майбутньому airBaltic планує відкрити під новий тип маршрути тривалістю польоту 6-7 годин.

На які рейси планується поставити другий CS300, не уточнюється. За даними сервісу Flightradar24, перший борт обслуговує маршрути з Риги в Амстердам (Нідерланди), Дюссельдорф, Франкфурт, Берлін, Мюнхен (всі чотири - Німеччина), Париж (Франція), Рим (Італія), Відень (Австрія), Барселону (Іспанія) і Стокгольм (Швеція). Сама авіакомпанія оголосила про майбутнє в 2017 р відкриття рейсів з латвійської столиці до Мадрида (Іспанія), Одесу (Україна), Женеву (Швейцарія), Абердін (Великобританія), Ставангер (Норвегія), Гетеборг (Швеція), Тампере (Фінляндія) і Катанія (Італія), а також з Вільнюса (Литва) в Париж і Мюнхен.

Якщо подальший графік поставок CS300 залишиться незмінним, в 2017 р перевізник отримає ще шість літаків, в 2018 р - вісім, в 2019 г. - чотири. Нові 145-місцеві ВС прийдуть на зміну 12 віковим вузькофюзеляжним машинам Boeing 737-300 / -500, місткість яких варіюється від 120 до 146 посадочних місць. Їх вивід з парку повинен завершитися до 2020 р

Крім Boeing 737 і CS300 airBaltic експлуатує 12 регіональних турбогвинтових літаків Bombardier Q400 місткістю 76 місць. В цілому перевізник обслуговує понад 60 напрямків з Риги, а також більш обмежене число маршрутів з Вільнюса і Таллінна (Естонія).
0

За традицією Wizz Air запустив акцію знижок для всіх мандрівників. Тільки сьогодні всі мандрівники можуть придбати квитки авіакомпанії зі знижкою 20%.

Мінімальна ціна квитка 8 євро в одну сторону. У вартість не включено провезення багажу і харчування. Так само знижка не поширюється на адміністративний збір. Тобто на більш дорогих квитках економія значніше.

Найнижчі ціни у січні – квітні 2017 року. Але найдешевші в квітні.

Найдешевший квиток з України з урахуванням знижки коштує 543 грн, для власників WDC - 327 грн! Дешеві авіаквитки є з Києва у Будапешт, Вільнюс, Ганновер, Вроцлав, Гданськ, Дортмунд та інші міста.

Київ - Ганновер - 543 грн і для WDC - 327 грн


Київ - Будапешт - 543 грн і для WDC - 327 грн


Київ - Дортмунд - 543 грн і для WDC - 327 грн


Київ - Гданськ - 599 грн і для WDC - 383 грн


0

Американський порт Новий Орлеан вперше за 120-річну історію очолила жінка. 1 січня новим керівником порту стала Бренді Крістіан, яка протягом двох років обіймала посаду операційного директора підприємства.

Бренді Крістіан має великий досвід роботи в портовій галузі - понад 16 років. У порту Новий Орлеан вона працює з січня 2015 року. Раніше вона понад 14 років обіймала посаду віце-президента з бізнес-розвитку в порту Сан-Дієго (Каліфорнія). До цього, в 1998 - 2000 роках, працювала в каліфорнійському підрозділі міжнародної аудиторської компанії KPMG.

У Бренді Крістіан дві вищі освіти: бакалавр політології (Арізонський університет) та магістр державного управління (Університет Південної Каліфорнії).

Відзначимо, що порт Новий Орлеан входить в десятку найбільших портів США. Щорічно він приймає близько 70 млн тонн вантажів та 1 млн туристів. Для порівняння, в 2014 році в найбільшому порту США - порту Південної Луїзіани - було перевалено більше 242 млн тонн вантажів.
0

Компанія AP Holdings Limited, зареєстрована в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), придбала контроль над ПрАТ "Авіакомпанія" Константа "(Запоріжжя).

Згідно з повідомленням в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР), компанія сконцентрувала 9,336 млн простих іменних акцій, що становить 99,81% акцій "Константи". Раніше володіла аналогічною часткою кіпрська Energy Standard Projects Limited, яка, як повідомлялося, є галузевої "дочкою" групи "Енергетичний стандарт", бізнесмена Костянтина Григоришина, вийшла зі складу акціонерів авіаперевізника.

Авіакомпанія "Константа", згідно з реєстром цивільних повітряних суден, має в парку один пасажирський літак для місцевих авіаліній Як-40, 1977 року випуску. У 2015 році авіакомпанія отримала 4 млн грн чистого доходу і 5,4 млн грн чистого збитку. В її річному звіті за 2015 рік значилося, що в компанії працює 28 співробітників.

Компанія розробила програму, що передбачає збільшення чартерних повітряних перевезень без обмеження регіону польоту, нарощування обсягів техобслуговування літаків інших авіакомпаній, передачу в оренду повітряних суден, приміщень і майна, надання послуг з льотної експлуатації повітряних суден третіх осіб.
0

Морський порт Чорноморськ (Одеська область) в 2016 році скоротив перевалку вантажів на 5,9% в порівнянні з 2015 роком - до 16,278 млн тонн, передає Інтерфакс-Україна.

Згідно з оперативною інформацією Адміністрації морських портів України, підприємство наростило перевалку експортних вантажів на 20,3% до 13,185 млн тонн, імпортних - знизило на 24,2% до 2,364 млн тонн, транзитних - скоротило більш ніж втричі до 629,5 тис. тонн.

Перевалка наливних вантажів в 2016 році скоротилася на 21,2% до 1,384 млн тонн, тарно-штучних - на 10,4% до 2,732 млн тонн. Перевалка сухих сипучих вантажів скоротилася на 2,8% до 12,162 млн тонн.

Порт Чорноморськ - універсальний міжнародний порт, один з найбільших на Чорному морі. На підприємстві діють спеціалізовані термінали і комплекси, які дозволяють перевантажувати широкий діапазон вантажів - наливні, навалочні, генеральні. 29 причалів порту здатні приймати судна вантажопідйомністю до 100 тис. Тонн. Річна проектна потужність порту - понад 30 млн тонн.

Пропускна спроможність порту з перевалки контейнерів - 1,15 млн TEU. З 2007 року порт здатний забезпечувати одночасний прийом трьох океанських контейнеровозів місткістю понад 5 тис. TEU, довжиною до 300 метрів.
0

Польський аеропорт Радом, який в 2015 році був найменшим в країні за пасажиропотоком, значно покращив свої показники. У 2016 році тут обслужили 9713 осіб, збільшивши пасажиропотік в 14,5 разів, повідомляє видання Fly4free.pl.

Найкращі показники аеропорт зафіксував влітку і в грудні. У червні Радом обслужив 1053 пасажира, в липні - 1509 пасажирів, у серпні - 1131 пасажир, а в грудні - 1150 пасажирів. Найнижчі результати аеропорт показав в січні і лютому, коли пасажиропотік склав 146 і 180 осіб відповідно. З кінця лютого до середини квітня робота повітряної гавані була припинена через відхід авіакомпанії Czech Airlines.

Зараз польоти з аеропорту виконує тільки авіакомпанія SprintAir. З Радом перевізник літає в Гданськ, Вроцлав, Прагу і Львів. Рейси Радом - Львів - Радом стартували в червні 2016 року.

Нагадаємо, що аеропорт Радом був відкритий у вересні 2015 року. З 2012 року там провели реконструкцію аеродрому та побудували термінал вартістю 27,9 млн євро. Експерти пояснюють непопулярність повітряної гавані близькістю до інших більших аеропортів - Варшава (понад 100 км), Варшава-Модлін (140 км), а також Лодзь (140 км) і Люблін (120 км). У 2015 році аеропорт Радом облсужив 670 пасажирів.
0