Вперше за 22 роки здійснено рух по ще одній залізничній лінії між Польщею та Україною

Залишити коментар

Після 22-річної перерви, 28 грудня 2016 вперше вдалося організувати рух на залізничному маршруті Перемишль (Польща) - Хирів (Україна). Для цієї мети вперше за два десятиліття був використаний прикордонний залізничний перехід Нижанковичі-Мальховіце, де зустрілися польська дрезина і рейковий автобус УЗ, які доставили гостинці українським дітям в рамках акції "Миколай без кордонів".




Ініціаторами акції виступили волонтери польської групи "Лінія 102", які займаються відродженням маршруту Перемишль-Хирів. Поляки привезли близько 300 подарунків, кілька ящиків яблук і іграшки для дітей до прикордонного залізничного переходу в Нижанковичах. Тут був організований тимчасовий прикордонний пункт, а подарунки з польської дрезини були перевантажені на український рейковий автобус польського виробництва - Pesa 620M. Подальшу подорож в Хирів учасники акції продовжили саме на ньому.

Нагадаємо, що польські волонтери ще минулої осені взялися за відновлення 35-кілометрового маршруту - їх зусиллями невикористаного залізничного полотна до українського кордону було розчищено від кущів і гілок.

Акція отримала широку підтримку як громадськості, так і влади - її партнерами виступили МВС, Міноборони, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Прикордонна варта, Пожежна охорона, поліція Польщі та чимало інших установ і організацій.

Слід зазначити, що польська сторона таким чином лобіює відновлення маршруту Перемишль-Хирів-Загуж, який має для поляків практичне значення, в тому плані, що він стане єдиним залізничним сполученням польських гірських міст Устрики Нижні і Сянок з рештою Польщею після закриття на капремонт в 2017 -2020 роках залізничних ліній Ясло-Жешув і Ясло - Новий Загуж.

До 1994 року по даному маршруту через територію України прямував потяг Варшава-Загуж (йшов без зупинок, на території України в нього не здійснювалася посадка / висадка пасажирів). Тут була прокладена європейська колія, але після 1994 року на українській ділянці був проведений ремонт і ширину колії змінили на 1520 мм. Однак була збережена технічна можливість зміни ширини колії в майбутньому. Також між Хирів та Загуж прокладена комбінована колія, по якій можуть їздити поїзди, що використовують колію європейського стандарту.

За матеріалами польських ЗМІ





0 коментарі:

Дописати коментар